EU COLECTEZ SELECTIV! ŞI TU?

logo2

Tipul programului: colectare selectivă a deşeurilor

Durata: 08.10.2011 – 09.10.2011

Locul desfăşurării: Oradea

În perioada 08.10.2011 – 09.10.2011 s-a desfăşurat o campanie de atenţionare  şi de trezire a interesului populaţiei cu ajutorul unor voluntari. Scopul acesteia a fost ca importanţa colectării selective să ajungă la cât mai multe persoane şi să fi prezentă ca factor cheie în rândul rutinei de zi cu zi. Compania care a iniţiat campania a fost ECO BIHOR, această mişcare a fost promovată cu 3 săptămâni înainte de începerea programului la televizor, în ziare şi compania a făcut tot posibilul ca această iniţiativă să fie una de succes. Pe 7 octombrie s-a ţinut o întâlnire cu voluntarii care au participat la program, aproximativ 150 de persoane au fost prezenţi care au primit toate instrucţiunile necesare pentru programul de la sfârşitul săptămânii: elevi, studenţi şi alţi tineri. Sperăm că am reuşit să schimbăm atitudinea oamenilor în ceea ce priveşte importanţa colectării selective.

Prezentarea situaţiei colectării deşeurilor în Oradea
În Municipiul Oradea, începând cu anul 2010, s-a introdus colectarea selectivă a deşeurilor. Această activitate se desfăşoară în mod diferit la casele de locuinţe şi la apartamentele de blocuri.
De la case colectarea se realizează în pungi galbene, destinate exclusiv deşeurilor reciclabile (hârtie, carton, folie, PET-uri şi doze de aluminiu) din două în două săptămâni, astfel lunea se strâng deşeurile reciclabile de la clienţii care au marţea zi de colectare a deşeurilor menajere, iar vinerea de la cei cărora li se golesc pubelele cu deşeuri menajere în zilele de joi.
De la asociaţiile de proprietari, golirea containerelor diferenţiate cu capac galben şi inscripţia FRACŢIE USCATĂ , ce conţin deşeuri uscate, se face în fiecare zi de miercuri a săptămânii.
În prezent colectarea selectivă se realizează cu succes la case – cel puţin în ceea ce priveşte calitatea deşeurilor colectate, (cantitativ se atinge un randament de numai 20-25% faţă de numărul total de case).
Colectarea selectivă de la asociaţii, deocamdată nu se realizează cu succes, pentru că deşeurile reciclabile sunt amestecate cu cele menajere, fiind aproape imposibilă reciclarea lor după ce ajung la hala de sortare a municipiului.
Pe de altă parte nu se pot atinge ţintele impuse de către Uniunea Europeană referitoare la reducerea cantităţii de deşeuri depozitate şi valorificarea celor reciclabile.
Descrierea campaniei
Dată fiind situaţia descrisă mai sus, RER Ecologic Service SA -prestator de servicii comunale, colector deşeuri municipale-, şi SC ECO BIHOR SRL, – operatorul Depozitului Ecologic Judeţean de Deşeuri Nepericuloase Oradea, administratorul halei de sortare din Municipiul Oradea, a iniţiat o campanie de informare a publicului, privind colectarea selectivă a deşeurilor. Campania s-a referit în primul rând la conştientizarea asociaţiilor de proprietari, dar s-a pus accent şi pe informarea populaţiei cu domiciliul la case respectiv pe modul de distribuire a sacilor de culoare galbenă în aceste zone.
Campania a început cu o conferinţă de presă la sediul PRIMĂRIEI şi a fost publicată în mas-media.
Programul a implicat participarea de voluntari şi distribuţia pliantelor. Prin intermediul acestei campanii cetăţenii oraşului au fost informaţi în mod direct la amplasamentul insulelor de colectare a deşeurilor arondate asociaţiilor de proprietari, de către voluntari privind scopul colectării selective şi modul de punere în practică a acestuia. Rolul voluntarilor a fost ca la fiecare insulă de colectare să ditribuie fluturaşe şi să comunice verbal cu cei care îşi aduc deşeurile la tomberoane. Aceştia au subliniat importanţa şi scopul colectării separate a deşeurilor reciclabile.
Cetăţenii care au respectat regulile de colectare selectivă au fost premiaţi pe loc cu câte un mic cadou (breloc, pix, brichetă, etc.) inscripţionată cu sloganul campaniei.
Participaţii campaniei sub formă de voluntariat au purtat tricouri cu inscripţia: “EU COLECTEZ SELECTIV! ŞI TU?… – ÉN SZELEKTÍVEN GYŰJTÖK! ÉS TE?…”.
La intrarea în scara blocurilor, la asociaţiile de proprietari şi la insulele de colectare au fost expuse afişe informative în ceea ce priveşte scopul colectării selective şi modul de punere în practică a acestuia.
La locuinţele de case s-a distribuit un nou set de saci galbeni, şi fluturaşe informative cu programul de colectare selectivă, distribuite de angajaţii RER Ecologic Service SA şi SC ECO BIHOR SRL.
Partenerii programului
Iniţiatorii programului au fost SC ECO BIHOR SRL şi RER Ecologic Service SA, iar programul s-a derulat în cadrul unui protocol de colaborare între:
- SC ECO BIHOR SRL;
- RER Ecologic Service SA;
- Primăria Municipiului Oradea;
- Agenţia de Protecţia Mediului, Judeţul Bihor;
- Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean Bihor;
- Centrul Unic de Voluntariat Comunitar, din cadrul lui ASCO Oradea;
- Grupurile de ţintă a programului (printre care şi voluntarii asociaţiei noastre).

Mai multe informaţii aici.

Comments are closed.

-->