Archive for July, 2012

Híd Partium és Székelyföld között

untitled

Szeretnél önkéntes akcióban részt venni?
Szeretnél egy hetet a vakációdból/szabadidődből hasznosan eltölteni?
Szeretnél hátrányos helyzetű gyerekeken segíteni?
Szeretnél aktív társadalmi szerepet vállalni?

Akkor jelentkezz!

Mire?
Egy 8 napig tartó önkéntességi programra, mely Székelyföldön fog megrendezésre kerülni.

Miért?
A 8 napos tevékenységsorozat alatt lehetőséged nyílik különböző non-formális tanulási- és szabadidős tevékenységeket szervezni és lebonyolítani hátrányos helyzetű gyerekek számára.

Milyen tevékenységeken vehetsz részt/szervezhetsz?
Ökológiai, ismeretátadó (történelem, földrajz, EU), kézműves, egészségügyi felvilágosítói és munkapiaci felkészítői tevékenységeken.

Mikor?
2012. szeptember 23.-30. között.

Mi a jelentkezésed feltétele?
Nyitott, proaktív személyiség vagy, szeretsz gyerekekkel foglalkozni, nem riadsz vissza a kihívásoktól, szeretsz csapatban dolgozni, ugyanakkor kezdeményező és kreatív vagy?
Akkor te vagy a megfelelő jelentkező!

Miért jelentkezz?
A program során lehetőséged nyílik a személyes és szociális fejlődésre, barátságokat köthetsz, hasznosan tölthetsz el egy hetet a szabadidődből. Ha szociális munka szakirányon folytatod tanulmányaid, ez a 8 napos program hasznos szakmai gyakorlatként szolgálhat számodra.

Hogyan jelentkezz?
Ha a fentiek felkeltették érdeklődésed, küldd el önéletrajzod illetve motivációs leveled a hr@pihe.ro email címre. Leveledben indokold meg mért szeretnél részt venni önkéntességi programunkon, hogy bizonyosodjunk meg arról, hogy te vagy a megfelelő önkéntes jelölt!

További információkat találsz itt: www.facebook.com/hidpartiumesszekelyfoldkozott. Kérdéseid várjuk a hr@pihe.ro email címre.

A program a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

Debreceni szakmai gyakorlat pályakezdő egészségügyi asszisztenseknek, a pályázat folytatódik

A nagyváradi Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PIHE), az Egész életen át tartó tanulás programhoz tartozó Leonardo da Vinci alprogram keretében, meghirdeti Szakmai felkészítés kezdő nővéreknek Debrecenben című pályázatának folytatását.

Célja 12 fiatal számára szakmai gyakorlatot biztosítani az egészségügyi asszisztencia terén. A szakmai gyakorlatra a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumában kerül sor, kórház mely igazán komoly felszereléssel, több mint 4000 alkalmazottal, híres orvosokkal és számos kiemelkedő eredménnyel rendelkezik a pedagógia, tudomány és egészségügy terén. A szakmai gyakorlat 16 hétig (2012. szeptember 2. – 2012. December 23.) tartó képzésből áll.

A projekt célszemélyei orvostudományi szakirányon (nővérek, ápolók) végzett munkanélküliek, vagy frissen végzett diákok, hallgatók, akiknek még nem sikerült végzettségüknek megfelelő munkahelyet találniuk.

Az eddigi tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy a résztvevők nagyon elégedettek voltak, úgy a pályázat színhelyével, mint a felszereléssel (gépek, egészségügyi eszközök, védőfelszerelés), az elsajátított ismeretekkel, a megszerzett tapasztalattal. Ezen tényezők versenyképessé teszik majd őket egy állás megszerzésére az egészségügyi rendszerben, mint ahogy erre több példát is fel tudunk mutatni.

Akik jelentkezni szeretnének, három szakirány közül választhatnak: érzéstelenítés-intenzív terápia, sebészet, szülészet-nőgyógyászat.

A képzés végén minden résztvevő az Európai Unió teljes területén elismert Europass Mobility nevű oklevélben fog részesülni.

A projekt kezdeményezője és lebonyolítója a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület, magyarországi partnere a Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület. A képzés költségeit a Európai Bizottság fedezi, a román nemzeti ügynökségen keresztül (ANPCDEFP).

Az étkezés, szállás, szállítás (helyi és nemzetközi) költségeit a projekt költségvetéséből biztosítjuk, emellett minden résztvevő havi 150 Eurós költőpénzt fog kapni.

Elvárások:

- Magyar és angol nyelv ismerete társalgási szinten

- Egészségügyi végzettség

- A résztvevői szerződés elfogadása és betartása

Jelentkezni a formanyomtatvány, valamint önéletrajz kitöltésével lehet.

Jelentkezési határidő: 2012. augusztus 11, vasárnap éjfél.

További információk: office@pihe.ro, +40752-243.538. Információk a programról elérhetőek a www.llp-ro.ro weboldalon.

Sikeresen befejeződött a Szakmai felkészítés kezdő nővéreknek Debrecenben projekt első fluxusa

Picture 324

Egyesületünk nagy örömmel jelenti be, hogy a Szakmai felkészítés kezdő nővéreknek Debrecenben elnevezésű projektünk első része sikeresen befejeződött. A projekt a Leonardo da Vinci pályázatokat felölelő Egész életen át tartó tanulási program részeként valósult meg.

A projekt célja a tapasztalatszerzés egy olyan szakmai gyakorlat keretén belül, amely az orvosi asszisztensek képzését hivatott elősegíteni. A célszemélyek olyan frissen végzett fiatalok vagy munkanélküliek, akiknek még nem sikerült megfelelő állást találniuk mindannak ellenére, hogy megvan a szükséges végzettségük az orvosi asszisztencia terén.

2012 elején, 9 , a képzésre kiválasztott, fiatal útnak indult Debrecen fele. Az indulást számos felkészítő előzte meg, melyek a résztevőkkel megismertették a Leonardo da Vinci programot és a szóban forgó projektet is: kulturális, pedagógiai és nyelvi felkészítők is (magyar és angol) .

16 hetes távollét után, a résztvevők hazaérkeztek, új technikák és metódusok valamint készségek és kompetenciák elsajátításával, de ami a legfontosabb, a szükséges tapasztalattal, hogy találjanak egy megfelelő munkahelyet a hazai egészségügyi rendszerben.

Minden résztvevő elégedett volt és elismerték, hogy nagymértékben fejlődtek szakmailag az általuk kiválasztott szakosztály keretén belül. A résztvevők 3 szakosztályból választhattak: sebészet, érzéstelenítés- és intenzív terápia, valamint a szülészet-nőgyógyászat közül.

Sokan a résztvevők közül már kaptak állásajánlatokat még hazaérkezés előtt, egyesek még Ausztriából és Németországból is. Ketten a résztvevőkből már el is helyezkedtek az egészségügyben, nagy örömmel használván fel a Debrecenben tanultakat.

Kijelenthetjük, hogy a nehéz munka amit ezek a fiatalok véghezvittek, eredményeket fog szülni, ezen a módon a projekt mindenféleképpen sikeresnek nyilvánítható.

Meg kell említenünk ,hogy a Szakmai felkészítés kezdő nővéreknek Debrecenben nem fejeződött be. Szeptemberben további 12 résztvevő fog Debrecenbe utazni 16 hétre, minden költség az Európai Bizottság által lévén finanszírozva a Román Nemzeti Ügynökségen (ANPCDEFP) keresztül. Részletek a második fluxussal és a jelentkezéssel kapcsolatosan rövidesen nyilvánosságra lesznek hozva.

Egy pár személyes vélemény a résztvevőktől:

“Nagyon nehéz volt , de megérte.”

“Mindent beleadtam, hogy befejezzem ezt a felkészítést!”

“A debreceni korház egy nagyon jól felszerelt, sok embert alkalmazó létesítmény.”

“Tudd mindig, hogy magadért tanulsz.”