Archive for March, 2011

ECOCITY

level

Program típusa: 1.1 Multilaterális Ifjúsági Csere

Időtartam: 14.05.2011 – 23.05.2011

Helyszín: Nagyvárad

Résztvevő országok: Románia, Magyarország, Spanyolország, Franciaország (6 résztvevő/ország)

Fő támogató: Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale a Fiatalok Lendületben Program által

Az ifjúsági csere egy olyan globális problémára hívta fel a figyelmet, amely negatív hatással van a környezetre, az emberek életére és az új generációk jövőjére: a szemét problematikája. Ez a probléma az emberek attitűdje, viselkedése révén van megközelítve. A projekt fő célja az volt, hogy tudatosítsa a résztvevőkben és a helyi közösségben magatartásuk következményeit, arra ösztönözvén őket, hogy elítéljék a nem megfelelő viselkedésmódot és egy környezetbarát, “zöld” attitűdöt alakítsanak ki: ne dobják el a szemetet az utcán és a nem erre a célra kijelölt pontokon, újrahasznosítsanak, csökkentsék az általuk “termelt” szemét mennyiséget és próbálják a már hasztalannak tűnő tárgyakat újra hasznossá tenni. Az ifjúsági csere során a résztvevők egy kampányt terveztek, szerveztek és vezényeltek le, kampány, mely figyelemfelkeltő és informáló filmekből, plakátokból, szórólapokból és fényképekből állt.

A kampány napján a résztvevők több helyszínen mutatták be ezen figyelemfelkeltő anyagokat a helyi közösség számára: a város egyik forgalmas pontján, valamint a Szabadság Moziban, arra ösztönözvén őket, hogy újrahasznosítsanak, tudatosan vásároljanak és fogyasszanak.

A projekt hozzájárult a fiatalok személyes és szociális fejlődéséhez, ugyanakkor lehetővé tette az interkultúrális párbeszédet a résztvevők között valamint a résztvevők és a helyi közösség között.

Az ifjúsági csere programtervezete a non formális tanulás alapelveire épült, magába foglalva kerekasztal beszélgetéseket, brainstormingokat, kreatív tevékenységeket, workshopokat és terepmunkát. A Program során kerekasztal beszélgetésünk volt  a RER szemétszállító céggel, valamint ellátogattunk az ECO BIHOR céghez, a város szeméttelepén.

ECOCITY FILM

Gyermeknap

2011 Március 13.-án a PIHE egyesület gyermeknapot szervezett a Szabadság Moziban. A gyermeknapot Marie Hand koordinálta, aki az Európai Önkéntes Szolgálat keretén belül van az egyesületnél. Mintegy negyven gyermek töltötte a napot a Szabadság Moziban, élvezve a PIHE által ajánlott változatos programot.

A Szabó Károly által szervezett sportos és játékos reggel után,  ahol a gyermekek megismerhették egymást, egy pantomim show-t élvezhettek, a süket-néma Ilisie Remus előadásában. Az előadás, “Repülni szeretnék”, nagy sikert aratott. Ezt követően, a művész, egy interaktív pantomim gyakorlattal lehetőséget adott a gyermekeknek, hogy fölfedezzék a pantomim örömeit.

A délelőtt végén az Árkádia Bábszínház ajánlott föl egy zenés, bábos, mesés show-t, igazi élvezet volt!

A délután eljén David Bertin, szintén a PIHE önkéntese, egy zsonglőr show-val szórakoztatott minket, labdákkal, kalappal és bottal. Ezután bátorította a gyermekeket, hogy kipróbálják a zsonglőrködést.

A nap nyugodtabb légkörben ért véget, rövid animációk vetítésével.

A szabadiőben, a gyermekek választhattak különféle tevékenységek között, amelyek a mozi előterében voltak elhelyezve. Néhány, a felajánlott tevékenység volt a lufi-hajtogatás, origami, gyöngyfűzés, rajzolás, festés, arc-festés.

A mozi, amely nemsokára újra nyitja kapuit, egy napig játszóházzá alakult a gyermekek és fiatalok számára!

A PIHE egyesület köszöni mindazoknak akik hozzájárultak a gyermeknap sikeréhez, és a gyermekeknek is a vidámságukért és az energiájukért…

Three countries for voluntary spirit

Program típusa: 1.1 Trilaterális Ifjúsági Csere

Időtartam: 03.05.2011 – 11.05.2011

Helyszín: Tusnádfürdő

Résztvevő országok: Románia, Magyarország, Lengyelország (7-7 fő/ország)

Fő támogató: Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale

Ezen trilaterális Ifjúsági cserén magyarországi és lengyel partnerszervezeteinkkel osztottuk meg tapasztalatainkat szociális munka, nem-formális oktatás, szabadidő tervezés és hátrányos helyzetű fiatalok megsegítése terén. Elméleti- és gyakorlati oldalról is vizsgáltuk a gyermekotthonokban, árvaházakban nevelkedő gyerekek és fiatalok társadalmi- és szociális integrációs lehetőségeit. Ezek mellett a fő téma még az interkulturális párbeszéd elősegítése volt, nem-formális keretek között.

Az egy hetes program során a résztvevők négy napot töltötek el a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központban, ahol az ott lakó gyermekek megismekredhettek különböző országok tradicionális táncaival, szokásaival résztvevőink segítségével. Ezen táncok mellett a gyermekek különféle workshopokon (kézműves foglalkozás, vetélkedők stb.) vehettek részt, melyeket a résztvevőink találtak ki és bonyolítottak le.