Nou

LIVES – Campanie de creştere a siguranţei în trafic pentru tineri

Szorolap terv

Asociaţia noastră a derulat prin intermediul Programului Tineret în Acţiune al Comisiei Europene o campanie de creştere a siguranţei în trafic şi iniţiative de atenţionare şi conştientizare pentru tineri ce au avut loc în 5 locaţii, 4 oraşe diferite (Satu Mare, Oradea, Cluj Napoca, Băile Tuşnad) în perioada 2013-2014.

Scopul acestor acţiuni a fost reducerea numărului de accidente rutiere, facilitarea circulaţiei sigure a generaţiilor mai tinere. Pe parcursul iniţiativei am încercat să atragem atenţia tinerilor asupra pericolului de accidente rutiere în cazul consumului de alcool în timpul conducerii sau înainte de urcarea la volan şi asupra pericolelor ce pândesc pietonii din oraş.

Aceste obiective au fost atinse prin intermediul unor instrumente de educaţie auxiliare (ochelari simulatori de stare de ebrietate, jocuri pe calculator) şi prin intermediul unor semne de avertizare şi fluturaşe, astfel participanţii s-au avertizat prin ei însuşi prin metode non-formale asupra pericolelor şi problemelor reale ale circulaţiei rutiere.

Campania de prevenire a accidentelor și de creştere a siguranţei în trafic LIVES

SAM_0409

Asociaţia pentru Tinerii şi Studenţii din Partium (ATSP) prin programul Youth in Action (Tineret în Acţiune), finanţat de Comisia Europeană, a organizat o campanie de prevenire a accidentelor și de creştere a siguranţei în trafic astfel iniţiând o acţiune de conştientizare în rândul tinerilor. Iniţiativa, intitulată LIVES project, face parte dintr-un şir de evenimente care au loc în același timp în diferitele orașe ale șase țări est europene.

Scopul iniţiativei este de a reduce numărul accidentelor rutiere, de a ajuta şi de a conștientiza în generaţia tânără ce înseamnă circulaţia în condiţii de siguranţă.

Pe durata acestei acţiuni dorim să atragem atenţia tinerilor asupra pericolului imens pe care îl produce consumul de alcool însoţit de circulaţia pe drumuri publice fie cu un autovehicul sau chiar cu o bicicletă. Acest lucru s-a implementat prin utilizarea unor metode mai puţin obişnuite (ochelari care imită starea de ebrietate, jocuri pe calculator etc.), astfel, prin metodele informale participanţii au conștientizat pericolul pe care îl riscă în caz că circulă sub influenţa alcoolului.

În cadrul iniţiativei, participanţii au completat chestionare, au avut ocazia de a sufla în sonde de măsurare a alcoolemiei, precum şi mulţi dintre ei au primit gratuit veste reflectorizante dotate cu logourile YIA şi al LIVES project.

Prima etapă a acestei inițiative din România a avut loc la Satu Mare. Acesta a fost urmată de etapa a doua care a avut loc la Oradea, între datele de 20 și 22 septembrie în Gekko Pub. A treia etapa a avut loc tot la Oradea, în data de 5 octombrie la Lotus Center.

Campania până în acest moment s-a dovedit a fi una de succes din motiv că publicul interesat, care a depășit 300 de persoane, s-a arătat extrem de motivat față de ceea ce am dorit să obținem, participanții utizând cu mare plăcere și entuziasm posibilitățile și informațiile propuse de acest proiect.

FOR A BETTER FUTURE < RECYCLE

For a better future Recycle

Tipul Programului: Inițiativă ale tinerilor, acțiunea 1.2.

Data: septembrie 2012. – martie 2013.

Locul: Sfântu Gheorghe, Biserica Unitariană, str. Kós Károly, nr. 2.

Participanți: 13 tineri

Sponsor Principal: Programul Tineret în Acţiune al Comisiei Europene

În perioada septembrie 2012. – martie 2013., Asociatia pentru Tinerii si Studentii din Partium deruleaza initiativa „For a better future < recycle”.

Scopul proiectului este implicarea unui numar de 13 tineri din Sfântu Gheorghe si din împrejurimile orasului în organizarea si derularea unor activitati pentru copiii de la diferite scoli si gradinite din oras în tema reciclarii si modului de viata sanatos Dorim sa motivam tinerii sa se implice în diferite actiuni sociale, ecologice, educationale, astfel sa-si asume un rol activ în viata societatii, devenind astfel adevărati cetateni europeni.

Activitatile proiectului includ ateliere de creatie în tema reciclarii (realizare obiecte din deseurile reciclabile precum cutiile de carton, flacoanele din plastic, etc.) si în tema modului de viata sanatos (realizare obiecte din legume si fructe), competitii sport, excursii, realizare si prezentare filmulet informativ despre mediu, jocuri educative, pregatire si prezentare sceneta, competitie de gatit, etc.

Prin intermediul activitatilor legate de reciclare (ateliere de creatie, jocuri, rulare filme) dorim sa motivam tinerii si copiii sa se comporte si sa traiasca într-un mod ecologic si sa-si motiveze familia si cunostintele sa procedeze la fel.
Prin intermediul activitatilor care promoveaza modul de viata sanatos (activitati sportive jucause, concurs de gatit, ateliere) dorim sa motivam grupul tinta sa consume mâncaruri sanatoase si sa faca sport în mod regulat.

La finalul fiecarei luni de activitate, asociatia noastra va organiza o expozitie în cadrul careia vor fi expuse articolele confectionate de copii pe parcursul atelierelor de creatie. Dupa expozitii, obiectele vor fi transmise la diferite case de copii.

Proiectul va contribui la dezvoltarea personala si sociala a tinerilor. Acestia vor dobândi aptitudini si competente pe care le pot fructifica în viitor (creativitate, spirit întreprinzator, initiativa, competente digitale, abilitate de cooperare si de organizare, etc.). Speram ca prin intermediul acestei initiative sa contribuim la dezvoltarea unei comunitati mai „verzi”, preocupata de soarta mediului înconjurator si de viitorul generatiilor noi.

Asteptam tineri care doresc sa participe ca organizatori la activitatile mentionate mai sus.

De asemenea, încurajam parintii sa-si înscrie copiii la aceste activitati, deoarece reprezinta o oportunitate foarte buna pentru acestia sa-si dezvolte creativitatea, sa devina mai ecologici, si nu în ultimul rând sa-si faca prieteni.

Cei interesati pot consulta blogul proiectului, www.recycle.pihe.ro, sau pot apela numarul de telefon 0742.040.560.

Asistenţi medicali debutanţi in Debrecen, proiectul continuă

Asociaţia pentru Tinerii şi Studenţii din Partium, prin programul sectorial Leonardo da Vinci, ceea ce face parte din Lifelong Learning Programme, anunţă continuarea proiectului intitulat Pregătire vocaţională pentru asistenţi medicali debutanţi în Debrecen”.

Scopul este de a continua ceea ce a început la începutul anului, adică de a oferi tinerilor oportunitatea de a dobândi experienţă în domeniul asistenţei medicale.

Căutăm 12 tineri pentru o durată de 16 săptămâni, începând cu data de 02 septembrie 2012. până pe 23. decembrie 2012.

Mobilitatea va avea loc la Centrul Universitar de Medicină şi de Sănătate din Debrecen, spital foarte dotat, având peste 4000 de angajaţi, cu rezultate medicale, pedagogice, ştiinţifice excepţionale, dispunând de mulţi medici, profesori de renume.

Persoanele ţinte ale proiectului sunt tineri specializaţi în asistenţă medicală, infirmieri, interesaţi şi pricepuţi în domeniu, care încă nu au avut posibilitatea de a ocupa un loc de muncă în sistemul sanitar.

Bazându-ne pe experienţele anterioare, putem afirma că participanţii au fost foarte mulţumiţi, atât de locul de desfăşurare a proiectului, cât şi de metodele, materialele, aparatura folosită. Astfel, experienţa practică dobândită îi ajută să găsească un loc de muncă în domeniul sanitar, fapt ceea ce s-a realizat în mai multe cazuri.

Cei care doresc să candideze, au posibilitatea de a alege între trei domenii de asistenţă medicală: Anestezie-terapie intensivă, Chirurgie, Obstetrică-ginecologie.

Experienţele acumulate vor fi de nivel internaţional, recunoscute prin emiterea unui certificat Europass Mobility, document cunoscut şi acreditat în UE şi în afara acestuia.

Proiectul va fi demarat de Asociaţia pentru Tinerii şi Studenţii din Partium din România, partenerul maghiar fiind Asociaţia pentru Civili şi Studenţi din Hajdusag. Toate costurile vor fi acoperite de Comisia Europeană prin Agenţia Naţională de Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Costurile ce ţin de cazare, mese, transport (local şi internaţional) vor fi asigurate din bugetul alocat proiectului, în plus fiecare participant va beneficia de 150 Euro lunar bani de buzunar.

Cerinţe:

- Cunoaşterea obligatorie a limbii maghiare şi engleze la nivel conversaţional

- Candidaţii să fie absolvenţi ai specializării de asistenţă medicală (facultate, studii postliceale sau alte forme de învăţământ de lungă durată).

- Odată selectaţi, respectarea strictă a prevederilor contractuale.

Aplicările se fac prin completarea unui CV şi a Formularului de candidatură.

Termenul pentru aplicări: 12 august, duminică, ora 24.

Informaţii suplimentare: office@pihe.ro, sau +4 0752.243 538. Detalii despre program găsiţi pe www.llp-ro.ro.

Primul flux al proiectului Leonardo da Vinci „Pregătire vocaţională pentru asistenţi medicali debutanţi în Debrecen” s-a încheiat

Asociaţia noastră anunţă sfârşitul primului flux al proiectului intitulat “Pregătire vocaţională pentru asistenţi medicali debutanţi în Debrecen”. Proiectul se desfăşoară în cadrul Programului Sectorial Leonardo da Vinci, parte a Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii.

Scopul proiectului este de a acorda oportunitatea de a dobândi experienţă practică în domeniul asistenţei medicale pentru acei tineri care au absolvit o formă de învăţământ în domeniul asistenţei medicale, dar încă nu au reuşit să obţină un loc de muncă în domeniu.

La începutul anului 2012 9 participanţi selectaţi pentru trainingul vocaţional au părăsit ţara, îndreptându-se spre Debrecen, Ungaria. Deplasarea a fost precedată de o serie de activităţi menite să pregătească participanţii pentru şederea în Ungaria şi pentru a-i familiariza cu proiectul şi cu Programul LDV: pregătire culturală, pedagogică şi lingvistică (engleză şi maghiară).

După 16 săptămâni de stagiu în străinătate, participanţii s-au reîntors în ţară cu o gamă largă de metode noi asimilate, cu noi abilităţi şi competenţe dobândite, dar cel mai important, cu experienţa necesară de a ocupa un loc de muncă în sistemul sanitar.

Toţi participanţii au fost mulţumiţi de stagiul de pregătire, admiţând că s-au dezvoltat într-o mare măsură în cadrul departamentului în care şi-au desfăşurat stagiul. Participanţii au fost repartizaţi la trei specializări: Chirurgie, Obstetrică şi Ginecologie şi Anestezie Terapie Intensivă.

Majoritatea participanţilor au primit deja oferte de muncă, unii dintre ei primind propuneri din ţări precum Austria sau Germania. Doi dintre participanţi s-au angajat deja în domeniu, punând în practică cu mare bucurie cunoştinţele acumulate pe parcursul pregătirii din Debrecen.

Putem afirma că munca grea care a fost depusă de aceşti tineri îşi va da roadele, astfel proiectul poate fi considerat unul de succes.

Trebuie să amintim că proiectul “Pregătire vocaţională pentru asistenţi medicali debutanţi în Debrecen” nu a luat sfârşit. În septembrie, alţi 12 participanţi vor pleca în Debrecen pentru 16 săptămâni, toate costurile legate de şederea lor vor fi acoperite de Comisia Europeană prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. Detaliile legate de al doilea flux şi modul de aplicare vor fi publicate în timp util.

Training pentru asistenţi medicali debutanţi în Debrecen-Ungaria

Asociaţia pentru Tinerii şi Studenţii din Partium prin programul sectorial Leonardo da Vinci, ceea ce aparţine de Lifelong Learning Programme, anunţă startul proiectului intitulat Pregătire vocaţională pentru asistenţi medicali debutanţi în Debrecen”.

Scopul este de a oferi oportunitatea de a dobândi experienţă în domeniul asistenţei medicale pentru 10 tineri. Pregătirea va avea loc la Centrul Universitar de Medicină şi de Sănătate din Debrecen. Durata proiectului este de 16 săptămâni, începând din data de 09. ianuarie 2012. până pe 29. aprilie 2012.

Persoanele ţinte a proiectului sunt tineri licenţiaţi în medicină (asistenţi medicali, infirmieri), interesaţi şi pricepuţi în domeniul asistenţei medicale care încă nu au avut posibilitatea de a ocupa un loc de muncă în domeniul studiilor deja terminate.

Scopul clar al proiectului este de a oferi o posibilitate de un exerciţiu practic de 16 săptămâni, perioadă în care participanţii aleşi vor învăţa metode medicale noi aplicate în sistemul sanitar şi vor câştiga exprienţa practică  de care au nevoie pentru opta cu şansă la un post în domeniu.

Cei care doresc să candideze au posibilitatea de a alege între trei domenii de asistenţă medical: Anestezie-terapie intensivă , Chirurgie, Obstetrică-ginecologie.

Experienţele acumlate vor fi de nivel internaţional, recunoscute prin emiterea unui document Europass Mobility, document cunoscut şi acreditat în UE şi în afara acestuia.

Proiectul va fi demarat de Asociaţia pentru Tinerii şi Studenţii din Partium din România, partenerul maghiar fiind Asociaţia pentru Civili şi Studenţi din Hajdusag. Mobilitatea va avea loc la  Centrul Universitar de Medicină şi de Sănătate din Debrecen. Toate costurile vor fi acoperite de Comisia Europeană prin Agenţia Naţională de Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Costurile ce ţin de cazare, mese, transport (local şi internaţional) vor fi asigurate din bugetul alocat proiectului, în plus fiecare participant va beneficia de 150 Euro lunar bani de buzunar.

Cerinţe:

-Cunoaşterea obligatorie a limbii maghiare şi engleze la nivel conversaţional

-Candidaţii să fie absolvenţi ai specializării de asistenţă medicală (facultate, studii postliceale sau alte forme de învăţământ de lungă durată).

-Odată selectaţi , respectarea strictă a prevederilor contractuale.

Aplicările se fac prin completarea unui Curriculum Vitae şi a Formularului de candidatură.

Termenul pentru aplicări: 4. Decembrie, duminica ora 24.

Informaţii suplimentare : office@pihe.ro, sau +4 0752.243 538, www.llp-ro.ro.


FARE – Football Against Racism

Tipul Programului: Demonstraţie împotriva rasismului şi a discriminării.

Data: 23.10.2011

Locul: Oradea, Stadionul Iuliu Bodola

Participanţii: 15, tineri de etnii diferite

Sponzor Principal: FARE Action Week Against Racism and Discrimination

În acest an asociaţia noastră a participat a treia oară la FARE Action Week, eveniment organizat pentru a 12-a oară. Am organizat o mică demonstraţie la meciul FC Bihor – FC Juventus Bucureşti, unde am purtat tricouri care au promovat comportamentul anti-rasism. În timpul meciului am discutat cu fani despre acest program  şi am împărţit tricouri între cei care au arătat interes. După meci am vizionat filmul “Hooligans 2” şi am discutat despre tema rasismului în pub-ul Gekko.

EU COLECTEZ SELECTIV! ŞI TU?

logo2

Tipul programului: colectare selectivă a deşeurilor

Durata: 08.10.2011 – 09.10.2011

Locul desfăşurării: Oradea

În perioada 08.10.2011 – 09.10.2011 s-a desfăşurat o campanie de atenţionare  şi de trezire a interesului populaţiei cu ajutorul unor voluntari. Scopul acesteia a fost ca importanţa colectării selective să ajungă la cât mai multe persoane şi să fi prezentă ca factor cheie în rândul rutinei de zi cu zi. Compania care a iniţiat campania a fost ECO BIHOR, această mişcare a fost promovată cu 3 săptămâni înainte de începerea programului la televizor, în ziare şi compania a făcut tot posibilul ca această iniţiativă să fie una de succes. Pe 7 octombrie s-a ţinut o întâlnire cu voluntarii care au participat la program, aproximativ 150 de persoane au fost prezenţi care au primit toate instrucţiunile necesare pentru programul de la sfârşitul săptămânii: elevi, studenţi şi alţi tineri. Sperăm că am reuşit să schimbăm atitudinea oamenilor în ceea ce priveşte importanţa colectării selective.

Prezentarea situaţiei colectării deşeurilor în Oradea
În Municipiul Oradea, începând cu anul 2010, s-a introdus colectarea selectivă a deşeurilor. Această activitate se desfăşoară în mod diferit la casele de locuinţe şi la apartamentele de blocuri.
De la case colectarea se realizează în pungi galbene, destinate exclusiv deşeurilor reciclabile (hârtie, carton, folie, PET-uri şi doze de aluminiu) din două în două săptămâni, astfel lunea se strâng deşeurile reciclabile de la clienţii care au marţea zi de colectare a deşeurilor menajere, iar vinerea de la cei cărora li se golesc pubelele cu deşeuri menajere în zilele de joi.
De la asociaţiile de proprietari, golirea containerelor diferenţiate cu capac galben şi inscripţia FRACŢIE USCATĂ , ce conţin deşeuri uscate, se face în fiecare zi de miercuri a săptămânii.
În prezent colectarea selectivă se realizează cu succes la case – cel puţin în ceea ce priveşte calitatea deşeurilor colectate, (cantitativ se atinge un randament de numai 20-25% faţă de numărul total de case).
Colectarea selectivă de la asociaţii, deocamdată nu se realizează cu succes, pentru că deşeurile reciclabile sunt amestecate cu cele menajere, fiind aproape imposibilă reciclarea lor după ce ajung la hala de sortare a municipiului.
Pe de altă parte nu se pot atinge ţintele impuse de către Uniunea Europeană referitoare la reducerea cantităţii de deşeuri depozitate şi valorificarea celor reciclabile.
Descrierea campaniei
Dată fiind situaţia descrisă mai sus, RER Ecologic Service SA -prestator de servicii comunale, colector deşeuri municipale-, şi SC ECO BIHOR SRL, – operatorul Depozitului Ecologic Judeţean de Deşeuri Nepericuloase Oradea, administratorul halei de sortare din Municipiul Oradea, a iniţiat o campanie de informare a publicului, privind colectarea selectivă a deşeurilor. Campania s-a referit în primul rând la conştientizarea asociaţiilor de proprietari, dar s-a pus accent şi pe informarea populaţiei cu domiciliul la case respectiv pe modul de distribuire a sacilor de culoare galbenă în aceste zone.
Campania a început cu o conferinţă de presă la sediul PRIMĂRIEI şi a fost publicată în mas-media.
Programul a implicat participarea de voluntari şi distribuţia pliantelor. Prin intermediul acestei campanii cetăţenii oraşului au fost informaţi în mod direct la amplasamentul insulelor de colectare a deşeurilor arondate asociaţiilor de proprietari, de către voluntari privind scopul colectării selective şi modul de punere în practică a acestuia. Rolul voluntarilor a fost ca la fiecare insulă de colectare să ditribuie fluturaşe şi să comunice verbal cu cei care îşi aduc deşeurile la tomberoane. Aceştia au subliniat importanţa şi scopul colectării separate a deşeurilor reciclabile.
Cetăţenii care au respectat regulile de colectare selectivă au fost premiaţi pe loc cu câte un mic cadou (breloc, pix, brichetă, etc.) inscripţionată cu sloganul campaniei.
Participaţii campaniei sub formă de voluntariat au purtat tricouri cu inscripţia: “EU COLECTEZ SELECTIV! ŞI TU?… – ÉN SZELEKTÍVEN GYŰJTÖK! ÉS TE?…”.
La intrarea în scara blocurilor, la asociaţiile de proprietari şi la insulele de colectare au fost expuse afişe informative în ceea ce priveşte scopul colectării selective şi modul de punere în practică a acestuia.
La locuinţele de case s-a distribuit un nou set de saci galbeni, şi fluturaşe informative cu programul de colectare selectivă, distribuite de angajaţii RER Ecologic Service SA şi SC ECO BIHOR SRL.
Partenerii programului
Iniţiatorii programului au fost SC ECO BIHOR SRL şi RER Ecologic Service SA, iar programul s-a derulat în cadrul unui protocol de colaborare între:
- SC ECO BIHOR SRL;
- RER Ecologic Service SA;
- Primăria Municipiului Oradea;
- Agenţia de Protecţia Mediului, Judeţul Bihor;
- Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean Bihor;
- Centrul Unic de Voluntariat Comunitar, din cadrul lui ASCO Oradea;
- Grupurile de ţintă a programului (printre care şi voluntarii asociaţiei noastre).

Mai multe informaţii aici.

KMNYE 10. – Universitatea de Vară din Bazinul Carpatic

Logo

Tipul programului: universitate de vară

Perioada: 13.08.2011. – 19.08.2011.

Locul: Oradea, Universitatea Creştină Partium

A 10.-a ediţie a universităţii de vară a adunat mai mult de 150 de studenţi, foşti studenţi şi invitaţi de renume din întreg Bazinul Carpatic.

Pe parcursul programului participanţii au luat parte la prezentări şi conversaţii ştiinţifice şi la programe culturale şi de timp liber. În ziua de miercuri, tinerii au participat la o excursie la Roşia Montană, unde au cunoscut istoria şi situaţia actuală a proiectului de la Mina de aur.

Universitatea de vară a fost organizată de Asociaţia Studenţilor Universităţii Creştine Partium, Uniunea Studenţilor Maghiari din Timişoara, asociaţia noastră, Rákóczi Szövetség, HÖOK şi mai multe asociaţii partenere.

ECOCITY

level

Tipul Programului: Schimb de tineri multilateral 1.1

Data: 14.05.2011 – 23.05.2011

Locaţie: Oradea

Ţări Participante: Ungaria, România, Spania, Franţa (6 participanţi/promotor)

Finanţator principal: Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei si Formării Profesionale prin Programul Tineret în Acţiune

Acest schimb de tineri are ca scop să atragă atenţia asupra unei probleme globale, care afectează mediul, viaţa oamenilor şi viitorului generaţiilor noi: problematica deşeurilor. Această problemă este abordată prin prisma atitudinii, comportamentului oamenilor. Obiectivul principal al proiectului este să atragă atenţia participanţilor şi a comunităţii locale asupra comportamentului lor, încurajându-i să judece atitudinea necuviincioasă şi să abordeze o atitudine „verde”, benefică mediului înconjurător: să nu arunce gunoi pe stradă  şi în locurile nepermise, să recicleze, să reducă volumul deşeurilor „produse” de gospodăria lor şi să încerce să reutilizeze obiectele considerate inutile. Pe parcursul schimbului de tineri participanţii vor planifica, organiza şi realiza o campanie de informare, campanie care va include filme, fotografii, afişe şi fluturaşe de informare şi de conştientizare.

În ziua campaniei participanţii vor prezenta materialele informative în mai multe locuri: într-un punct aglomerat al oraşului, în Cinema Libertatea şi în mai multe şcoli, încercând să motiveze comunitatea locală să recicleze, să devină consumatori conştienţi.

Proiectul contribuie la dezvoltarea personală şi socială a participanţilor, de asemenea realizează dialogul intercultural între participanţi şi între participanţi şi comunitatea locală.

Programul schimbului de tineri se bazează pe principiul educării non formale, include activităţi precum brainstorminguri, conversaţii masă rotundă, activităţi creative, workshopuri şi activităţi de teren.

ECOCITY FILM

« Urmatoare